alfanummer i betastadie = vansinne

Home/Farsan, Höjdar Story, Teknik/alfanummer i betastadie = vansinne


Us(l)a influenser

Vi svenskar importerar mycket från USA. Landet ”over there”,  som många tycker har kvaliteér som vi själva saknar. Mat som består av oändliga emulgerings medel. Smör som heter ” i cant belive its butter ( LIGHT ), och andra tokigheter.

Nu kommer senaste dumheten. ALFANUMMER, ett buzzword ni kommer få både höra och läsa om, och desvärre även troligen få genomlida i framtiden. Vad är då ALFANUMMER ?? Well, ni alla har säkert sett någon film eller sett annonser i ameriansk media eller på hemsidor baserade i staterna där man kan ringa TOLLFREE 1-800-callus.
Vad det innebär det här för oss svenska då. Jo motsvarigheten kommer att bli 020-nummer som är könslöst och går att hänvisa till vilket annat nummer som helst.

Ett exempel istället för att ange telefonummer 020-833 43 53 skulle jag kunna säga, kontakta mig på 020-whiking .

Enligt mig är detta ett otyg av många anledningar. Detta kommer sällan eller aldrig anammas av oss här i svedala. Det är betydligt jobbigare och bökigare att försöka översätta det när man ska skriva det på telefon. Vidare utgår man ifrån att alla telefoner ser likadana ut. Och tänk på många äldre, som kanske har kvar sina telefoner med snurrplatta och inte har tonval.

Löjligt tänker ni , alla har väl en ny telefon. Så är icke fallet, och även om det var det, tror jag många äldre skulle ha svårare att försöka knappa in det rätt. Risken är att offentliga organisationer som ska visa sig vara hippa och på, och visa att man hänger med, hakar på detta.  020-länsstyrelsen, 020-apoteket , 020-systembolaget.

Jag hoppas innerligen att denna satsning av norska tv2 gruppen (som är största ägare i alfatel ) utav går åt pipan. Vidare kommer nöjjet av att ha ett telefonummer ingen jävel
kan begripa kosta ynka 35.000:- om året. HA… Vansinne

Källa: DN

PS, otippatt att det var norskar som skulle ha in detta åxå. DS

About the Author:

För mig är det viktigt att skriva det jag känner och tycker. Om DU finner det underhållande / irriterande / lärorikt så är det en ren bonus. Jag skriver för min egen del och inte någon annans. Välkommen att snurra runt på blogen ;)

3 Comments

 1. Textnummer 22 april 2009 at 11:29 - Reply

  Textnummer eller Alfanummer – kärt barn har många namn.

  De senaste årens kanske bästa exempel på värderingen av ett bra textnummer är 1300 HOME LOAN i Australien (1300 motsvarar svenska 0771). Detta nummer blev sålt på auktion hösten 2004 för motsvarande 2000 svenska kronor. Vid denna tid var sådana nummer ”phonewords” eller ”smartnumbers” i det närmaste helt okända i Australien. I augusti 2007 såldes detta nummer för 1,2 miljoner australiska dollar, dvs. motsvarande ca 8 miljoner svenska kronor. Värdet ökade därmed med 3000 gånger på mindre än 3 år” Dags att säkra sitt textnummer eller alfanummer nu kanske? http://www.textnummer.se
  Välkommen in i telefondomänernas värld!

 2. farsan 24 april 2009 at 10:33 - Reply

  Textnummer: Då undrar man om det är så att man faktiskt kan köpa domäner ( telefonummer) utan att aktivera dom. Om jag läste rätt så kostar det 35.000 per år, vilket låter lite dyrt. En domän hijacking kostar juh en .com domän typ 50spänn att regga per år.. 35 lax, per ”telefonummer” låter som rätt kostsamt faktiskt.

 3. Mikael @ Alfatell AB 12 maj 2010 at 7:49 - Reply

  Farsan: För det första så är det faktiskt inte så att äldre har svårare att förstå hur man ringer Alfanummer, det har gjorts undersökning kring just detta innan lansering, och det var lika stor kännedom om hur man ringer i 15-20 år gruppen som i 55-70 år, så ditt resonemang som du grundar på dina egna tankar är tyvärr fel.
  För det andra så ringer man bara fel en gång, för slår man 3 gånger på 5:an för att komma till bokstaven L eller 2 gånger på 8:an för att komma till U, så sitter man där med c:a 20-30 siffror, och förstår då att det är bara en gång per knapp man slår, precis som med SMS (T9).
  Sen att det kostar 35 000 är dels fel uppgifter, dels så är det bara Alfatell som INTE säljer enbart numret, och det ligger smarta tjänster bakom som gör att det faktiskt blir värt kostnaden.
  Och precis som ”Textnummer” skriver, så ökar det här värdet på företaget och varumärket vilket är betydligt viktigare än ett par tusen per kvartal.

Leave A Comment