Lär dig svenska och få pengar

Home/Farsan, Galet, Höjdar Story, politik/Lär dig svenska och få pengar

 

Belöning och Motkrav

Mjaha nu har regeringen tänkt till igen. Man ska ge pengar till folk som vill lära sig det svenska språket. Vore det inte lämpligt om incitamentet typ va omvänt? Om ni inte lär er svenska inom 2-3 år, så ni klarar er i tal & skrift får ni betala. Njäe, kanske e lite väl hårt kanske men lite så känns det. Vad det går ut på är att man man inom SFI har insett att det är för hög procent som inte fullföljer, eller som fullföljer men inte blir godkända på sina SFI utbildningar. Detta skall man nu bota genom att ha en pott med pengar.

Praktikplatser

En av dom som intervjuas i DN’s artikel, tycker att man skulle lägga pengarna på att få fram praktikplatser och annat istället.

Japps, det finns gott om praktikplatser för folk som inte kan göra sig förstådda på det språk som praktikplatsen finns på. Eller? Hur många företagare är sugna på att ha en pryo , som inte kan förklara klokt vart smöret står i affären. En sån situation gynnar juh varken praktikanten eller företagaren.

SFI – funkar det?

Se till att ha vettiga lärare på SFI-kurserna. SFI är mig veteligen inget man MÅSTE genomlida, utan är synnerligen jävla frivilligt. Vill man inte lära sig svenska så slipper man. Pissenkelt. Vill man däremot ha en gratis utbildning i ett språk, så går det ypperligt att ta del av det via tillexempel SFI. Jag kan inte på något sätt se varför dessa individer ska ha en hög med stålar för att dom får tillgodogöra sig en utbildning.

Engagera redan i grundskolan?

Kanske vi skall ha potter i grundskolan. Jag läste någonstanns häromdagen att det är färre och färre högstadieelever, som faktiskt går ut med något slags betyg i alla ämnen. Många går inte klart alls. Kanske ska vi ta reda på hur det kommer sig? Eller ska vi ge dom en muta åxå? Utöver studiebidraget, som ändå bara räcker till en enkelbiljett in till stan, och ett 6-pack 2,8or på statoil.

Slutsats !

Näej, detta är det dummaste jag hört, och jag hoppas INNERLIGEN att detta inte går igenom. Måste finnas bättre ställen att stoppa dessa pengar på. Kanske till lärarna som jobbar inom SFI?

Vem tycker DU ska få 12.000:- för att ha gått i skolan ett år?

Källa: dn.se Bild:stockholms stad
Uppdaterade ställen där det står att läsa MER om vansinnet.
svt.se , corren.se , norran.se , op.se samt st.nu

About the Author:

För mig är det viktigt att skriva det jag känner och tycker. Om DU finner det underhållande / irriterande / lärorikt så är det en ren bonus. Jag skriver för min egen del och inte någon annans. Välkommen att snurra runt på blogen ;)

One Comment

  1. Milla 12 maj 2009 at 8:10 - Reply

    Godmorgon farsan!

    Visst är Sveriges logik härlig? Alla som uppbär socialbidrag har en skyldighet att aktivera sig för att få bidraget. Det gäller iaf för alla svenskar. Och att lära sig svenska borde ju för oss alla vara det första man tänker på för att komma ut i samhället. Och som jag skrev, gör man inte det då ska man inte heller få något bidrag.

    Jag ser hellre då att man ger en bonus till dom som tvingas leva på existensminimum och har barn eller ett handikapp. För hur väl skulle inte 12.000 förvaltas av en 2-barnsmor som inte har råd att låta sina barn följa med skolresor, få en cykel eller kunna åka på en minisemester till Lisseberg?

    Så tycker iaf jag 🙂

Leave A Comment